erään kadonneen kirkon tapaus [[ neitsythuorakirkko ]]


donna criminale

Donna Criminale on kirja sananvapaudesta ja sen mahdottomuudesta tai kyseenalaisuudesta nykypäivän markkinataloudessa. Donna Criminale on kirja Neitsythuorakirkon tragikoomisesta oikeus- ja mediaprosessista.

Ulla Karttusen Neitsythuorakirkon oikeuskäsittelyssä yhteiskuntakritiikki globaalisti tarjolla olevasta massakulutustuotteesta, teinipornosta, katsottiin laittomaksi. Samanaikaisesti itse markkinatuote jatkoi menestystään.

Jos Neitsythuorakirkon tapausta pohtii sensuurin käsittein, kyse oli varsin epäloogisesta sensuurioperaatiosta. Yleensä sensuuri kieltää julkaisemisen ja levittämisen. Tässä tapauksessa oli kyse jo julkaistusta ja leviämistään jatkavasta aineistosta. Kielto koski massajulkaistun aineiston referointia ja kritiikkiä, mutta aineiston leviäminen markkinoilla sai jatkua vapaasti. Markkinoita juhlittiin, kritiikki kiellettiin.

Kirja kertoo markkinalogiikan tunkeutumisesta etiikkaan ja oikeuteen. Se kysyy, mitä jää jäljelle sananvapaudesta ja etiikasta markkinalogiikan alaisena. Miksi taide on vaarallisempaa kuin todellisuus, josta se kertoo?

Etukansi DC.indd

Kirja Donna Criminale sisältää Anita Sepän artikkelin Poliittinen nykytaide ja abjektit: pohdintoja Neitsythuorakirkon raunioilla, Yrjö Sepänmaan artikkelin Ammu jousella turvallisesti sekä kaksi Ulla Karttusen yhteiskuntakriittistä taidetta ja sensuuria käsittelevää, ulkomaisista konferenssiesitelmistä muokattua esseetä.

128-sivuisen väriteoksen kuvitus muodostuu Ulla Karttusen viimeaikaisista Berliinin, Leipzigin, Weimarin ja Ljubljanan näyttelyiden teoksista sekä Suomessa toteutetusta esityksestä Kuoliaaksi kivittäminen, jossa yleisöä kannustettiin päästämään päiviltä ei-toivottu taiteilija. Kirja on omistus suomalaiselle eliitille Cesare Lombroson työn jatkajina: heille jotka pystyivät tunnistamaan rikollisen jo ulkomuodosta, vaikkapa vääränvärisistä vaatteista.

Donna Criminale back cover

Ulla Karttunen, Donna Criminale: Kapitalismi uskontona, markkinakritiikki rikoksena / Capitalism as Religion, Market Criticism as Crime. Tekstit: Mojca Puncer, Anita Seppä, Yrjö Sepänmaa, Ulla Karttunen. Graafinen suunnittelu ja teokset: Ulla Karttunen. Kielet: englanti, suomi. 290 x 240 mm, 128 sivua. Julkaisua ovat tukeneet: Visuaalisen taiteen keskus FRAME, Taiteen edistämiskeskus. Bedroom Gallery Bathroom Gallery, BGBG 2014. Isbn 978-951-96234-1-2.

Mainokset