erään kadonneen kirkon tapaus [[ neitsythuorakirkko ]]Milloin nainen on laiton

Sattuipa silmiin muuan uutinen laittomuudesta.

Jos olet nainen ja kävelet pitkissä housuissa Pariisissa, toimit laittomasti.

“Mesdames, si vous êtes parisienne et portez un pantalon, vous êtes hors-la-loi” kertoo päivän Figaro-lehti.

Vuodelta 1799 voimaan jääneen säädöksen (le 26 brumaire de l’an IX) mukaan housuasu naisella on laiton. Lain mukaan naisen täytyisi Pariisissa kysyä poliisilta lupa julkiseen säärten peittämiseen ja miehisenä pidetyssä asussa kulkemiseen.

Pari kertaa, 1987 ja 2004, edustajat ovat tehneet aloitteen lain purkamiseksi, huonolla menestyksellä. Nyt asialla on senaattori Maryvonne Blondin.

Voimassa oleva pykälä antaa mielenkiintoisen apuneuvon myös oman laillisuuden ja laittomuuden tarkasteluun. Huomaan olleeni 90-luvulla minihameessa aivan laillinen ja muuttuneeni laittomaksi vasta 2000-luvulla peittävämpiin kaapuihin kääriytyessäni.

Suomessa kunnioitus lakia ja sen pysyvyyttä kohtaan on vahva. Uskotaan, että laki on yksi ja sama alkuräjähdyksestä kadotukseen. Tämän osoitti viimeistään Neitsythuorakirkon tapaus.

Nyt lain rikkomisesta vaahtoavien kannattaa suunnata Pariisiin: siellä tarjoutuu laittomana kivitettäväksi, ei vain yksi ainoa lainrikkoja-nainen, vaan suuri osa naispuolisista kadulla kulkijoista.


Laillinen Ulla K 90-luvulla Luxembourgin puistossa.


Laillinen Jeanne M 60-luvulla hautausmaalla (La Mariée était en noir – Jeanne Moreau).

 

Laiton Ulla Karttunen 2000-luvulla Montmartrella.

 

Laillinen (Charles Mengin: Sappho).

 


Laittomana varjoisilla kujilla.

Mainokset

%d bloggers like this: