erään kadonneen kirkon tapaus [[ neitsythuorakirkko ]]Oikeuden markkinallistuminen

Strauss-Kahnilla on rutkasti tukijoita ja salaliitto-teoriat kukoistavat mielikuvituksellisen vahvoina. CSA:n tutkimuksen mukaan yli puolet ranskalaisista uskoo salaliittoon, sosialisteista 70 prosenttia. Kaipa kyseessä on ainakin siivoojien salaliitto, joka yksinkertaisimmillaan toteutuu niin, että lähetetään siivooja tavanomaiseen työhönsä.

Minkä sortin aatteen oli määrä hallita Ranskan maata, kunnes salaliitto iski kiilansa väliin?

Shamppanjasosialismin perustavia eettisiä rakenteita voi miettiä vaikka ulkomaisten lehtien äskettäisten tietojen valossa.  Useissa lehdissä, mm. Libérationissa, on puitu New York Postissa alkujaan julkaistua tietoa, jonka mukaan Strauss-Kahnin tukijoukot ovat ottaneet yhteyttä hotellisiivoojan sukulaisiin Guineassa ja ehdottaneet rahallista tukea, jotta siivooja perääntyisi ja asiassa päästäisiin sopuratkaisuun. ”Raha puolustusaseena”, uutisoi Libération. Raha tuo oikeutta, tai pikemmin korvaa oikeuden. Miljoonasummista puhuttiin, kun kuukausipalkka Ofeliaksi nimitetyn siivoojan sukulaisilla saattoi olla 30 euron luokkaa. Maapallon köyhimpiä oltiin ostamassa raiskauspalvelutyöntekijöiksi, maineenputsaajiksi, hiljaisuudenpalauttajiksi.

Mahdollisessa rahallisessa tarjouksessa hiljentää raiskausyrityksen oikeuteen vievä (oli uutinen totta tai huhua, vähintään se on painettua spekulaatiota, ja näyttivätpä uutistoimistot saaneen kiinni Guinean sukulaisia kuvia ja lausuntoja varten) kiinnostaa ennen kaikkea asian filosofinen puoli. Nähtävästi joko Strauss-Kahnin tukijoukot tai ainakin huomattava osa lehdistöä pitävät aivan mahdollisena oikeuden ostamista, hiljaisuuden ostamista. Raiskaukset katsotaan siis aivan luvallisiksi, ainakin suurille johtajille, jos ne vain hyvitetään asianmukaisin taloudellisin korvauksin.

Kyseiset uutiset tarjoavat mitä oivallisimman esimerkin valtaa ja oikeutta koskevista käsityksistä tämän päivän maailmassa. Jos ihmisellä on tarpeeksi valtaa ja rahaa, kuten Strauss-Kahnilla, hän voi, yleisen hyväksynnän alaisena, ostaa kaikki haluamansa elikot orjikseen. Näitä voi sitten vietellä tai raiskata, kulloisenkin halunsa mukaan. Jos asiasta uhkaa nousta äläkkä tai oikeusjuttu, maksetaan metelöijä perääntymään ja hiljaiseksi.

Pallomme suurimmille johtajille näyttää prostituution malli vaivihkaa nousseen laiksi yli muiden, oikeuden ylimmäksi eetokseksi ja esikuvaksi. Raiskauskin on markkinataloudessa sovittavissa yhteisten pelisääntöjen alaiseksi kaupaksi.

Toisaalta, lienee vain realistista, että oikeuden markkinallistunut luonne tulee esiin muuallakin kuin Neitsythuorakirkon tapauksessa. Siinähän oikeutta tulkittiin markkinoiden edun mukaisesti. Markkinoiden erästä hyvintoimivaa osaa ei saanut kritisoida, jottei tehtäisi hallaa tuottavalle bisnekselle ja kuluttajien suosimalle viihteelle. Yhdet ja samat kuvat markkinoilla ja taiteessa saivat vastakkaisen kohtelun. Markkinoilla leviävät miljoonapainokset ovat hyväksyttyjä ja oivallista toimintaa, vasta kriittinen taide muuttaa kannustetun bisneksen ja sallitun viihteen kielletyksi.

Mainokset

%d bloggers like this: