erään kadonneen kirkon tapaus [[ neitsythuorakirkko ]]Raiskaus: 70 vuotta vankeutta, vai viranomaissuositusten mukainen teko?

Ranskan poliittinen elämä on myllerryksessä ja Dominique Strauss-Kahnia uhkaa 15-74 vuoden tuomio, kertoo Libération.

Selvästi DSK valitsi väärän maan julkisuustempulleen. Koto-Suomessa kaikenlaista häiriköintiä vielä kunnioitetaan tekijämiehelle kuuluvana luonnollisuutena.

Ulkomaisessa uutisoinnissa ja keskustelussa on herättänyt huomiota myös toinen asia. Jos tapaus olisi tapahtunut Suomessa, hotellisiivoojanaisen kertomus olisi kyseenalaistettu oikopäätä. Nainen olisi buuaamalla syyllistetty vaikenemaan. Nyt näin ei ole kansainvlisessä keskustelussa laajamittaisesti vielä tapahtunut, mutta ehkä pian, kun oikeusavustaja pääsee syynäämään uhrin taustoja.

Me Suomessa nimittäin uskomme ja tiedämme, että jokainen joka kertoo seksuaalisesta häirinnästä tai jopa rikoksesta, kerjää vain julkisuutta valheilleen. Kertojan ensijainen tarkoitus ei – suuren ymmärryksemme mukaisesti – ole se, että kuvatun kaltainen toiminta vähenisi tai saataisiin loppumaan.

Vastahan Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen otsikko: ”Syyttäjä: Naisten häirintäväitteet eivät osoita Rajalaa ahdistelijaksi”  (HS 14.5.2011)

Mikä sitten osoittaa häirintäväitteet häirinnäksi elleivät useiden uhrien yksityiskohtaiset selvitykset tapahtuneesta? Suomessa kertomukset häirinnästä tekevät yleensä naiskertojansa a) valehtelijoiksi, b) huonomuistisiksi, c) vääristelijöiksi, d) kunnianloukkaajiksi. Siten ei kannata ihmetellä, jos harva jaksaa lähteä ilmiantamaan häiriköintiä, saati raiskausta.

Joskus pääsee todellisuudentajuinen ote livahtamaan täkäläiseenkin kansalaiskeskusteluun:

“Strauss-Kahnin olisi kannattanut syyllistyä rikokseensa Suomessa. Täällä olisi selviytynyt siitä muutaman kuukauden ehdollisella tuomiolla.”

 “Älä nyt, eihän sitä miestä tuomittaisi Suomessa. Täällä kyllä se nainen saisi syytteen ja tuomion miehen maineen pilaamisesta!”

Libérationissa varsin tarkasti kuvattu Strauss-Kahnin syytelista («Agression sexuelle au premier degré» etc.)  sai tsekkaamaan suomalaista raiskausluokitusta, samoin kuin muistelemaan omaakin raiskatuksijoutumiskokemusta.

Tuo vuosien takainen tapaus ulkomailta parikymppisenä näytti täyttävän törkeän raiskauksen kriteerit, koska aseellakin uhattiin. Mutta sitä en löytänyt mistään luokituksesta, että mitä sitten, jos on kyse virkavallan valvomasta raiskauksesta. Paikalla ollut poliisi varoitti ulkonaliikkumiskiellosta ja siitä että ulkomainen kiellon rikkuri voi päästä hengestään ja tulla ammutuksi. Poliisin mielestä kannatti mieluummin välttää kuolemantuomio ja suosiolla suostua raiskaukseen, kun tekijäkin löytyi omasta kaveripiiristä.

Kaipa tuollainen veitsellä uhaten tehty, poliisin valvoma raiskaus suomalaisenkin tulkinnan mukaan olisi ihan oiva teko, jos sen on virkavalta parhaaksi katsonut. Jos poliisi sopii päättämään, että netin pornogallerioiden menestyksekkäimpiä tuotemerkkejä ja megatähtiä ei saa arvostella (jottei saittien tuottajien bisnes ja käyttäjien kuluttajaliikenne vaarannu), niin yhtä lailla on suotava poliisille oikeus päättää laillisista ja suositeltavista raiskauksista.

Mainokset

%d bloggers like this: