erään kadonneen kirkon tapaus [[ neitsythuorakirkko ]]Ranskassa marssitaan väärän taiteen tuhoamiseksi

Fundamentalistiset kristilliset ryhmät ovat hyökänneet Andres Serranon kuulua Piss Christ –teosta vastaan Avignonissa Ranskassa. Teos on osa ranskalaisen galleristin Yvon Lambertin Je crois aux miracles (Uskon ihmeisiin) –näyttelyä Collection Lambertissa, Avignonin nykytaiteen museossa. Piss Christ liittyi jo parikymmentä vuotta aiemmin Yhdysvalloissa käytyyn kiivaaseen debattiin taiteen julkista rahoittamista vastaan. Republikaanisenaattori Jesse Helms oli tuolloin kertonut senaatissa, että Serrano ”ei ole taiteilija, vaan ääliö”.

Yvon Lambert kertoo fundamentalistien laveasta sähköisestä ahdistelusta ja häirinnästä ja vertaa nyky-Ranskan ilmapiiriä ”paluuksi keskiaikaan”. Arkkipiispa Jean-Pierre Cattenoz kampanjoi teosta vastaan ja kutsui sitä inhottavaksi ja sanoi haluavansa, että ”roska” otetaan pois gallerian seiniltä. Kristillinen Civitas-liike on kerännyt vetoomukseensa taideteosta vastaan ilmoituksensa mukaan jo 85 000 allekirjoitusta.

Teos oli ollut esillä jo useita kuukausia ja näyttelyn oli määrä päättyä toukokuussa, kun palmusunnuntaita edeltävänä lauantaina noin 1000 kristillistä protestoijaa (Civitaksen mukaan 1500, poliisin mukaan 800) marssi Avignonin halki galleriaan. Galleria varustautui turvatoimin, asetti pleksilasin teoksen eteen ja kaksi vartijaa teosta suojaamaan. Mutta palmusunnuntaina neljä aurinkolaseihin pukeutunutta parikymppistä nuorta tuli galleriaan heti sen avauduttua, yksi uhkasi vasaralla vartijaa ja ehti särkeä pleksilasin ja iskeä piikillä teokseen. Tunkeutujat vaurioittivat myös toista teosta, jonka kuvassa olivat meditoivan nunnan kädet.

Gallerianjohtaja Eric Mézil haluaa näyttää tuhotut teokset ”jotta ihmiset näkevät mitä barbaarit tekevät”. Hän puhuu inkvisitiosta taideteosta kohtaan. Lausunnossaan hän toteaa, että liikehdintä Piss Christia kohtaan liittyy presidentti Nicholas Sarkozyn käynnistämään äärioikeistolaiseen retoriikkaan, jolla on tarkoitus houkutella muukalaisvihamielisellä politiikalla ratsastavan Front Nationalin äänestäjiä.

Jaahah, mitä edellä mainitusta on tuumittava. Suomessa menneinä vuosina tutuksi tullut taideviha, keskiaika ja idiotia, eli koko fundamentalistinen oikean ja hyveellisen taiteen puolue, näyttää jalkautuneen etelämmäs Ranskaan saakka.

Sama raivo ja kiihkomielisyys rappeutuneiden ääliötaiteilijoiden saastaa vastaan kuin Suomessa tuon kammottavaksi tiedetyn teoksen laitamilla, jota kenenkään ei onneksi edes tarvinnut nähdä. Erona vain se, että Ranskassa yhä puhutaan asioista jokseenkin oikeilla nimillä ja fundamentalististisiin iskuihin kohdistetaan kritiikkiä. Suomessahan kukaan ei uskaltanut puuttua ja nimittää peliä fundamentalistiseksi tai poliittiseksi kun taiteen oikeistorintama mesoi suuriäänisesti tietämättämyyttään nykytaiteen todellisuuskriittisistä ulottuvuuksista ja tiesi jo näkemättäkin teoksen olevan takuuvarmasti sekä moraalisesti kyseenalainen että vääränlaista taidetta, eikä taidetta lainkaan.

Erona myöskin se, että Suomessa ei tarvita tuhatta marssijaa tai 85000 allekirjoitusta vääränlaisen taiteen vetämiseksi pois areenoilta. Meillä riittää, kun yksi pornosta ahdistuva täti marssii museoon ja soittaa poliisille, koska hänen mielestään on kivempi, jos taide ei käsittele todellisuutta.

Ranskassa ei tietenkään olla poistamassa teosta heti, kun joku pahastuja niin keksii.

Toisaalta taideskaboissa ei mikään ikinä näytä muuttuvan. Sen todistaa vaikkapa käynti vaikutusvaltaisimpana ranskalaislehtenä pidetyn Le Monden keskustelusivuilla. Mielipiteet ovat yhtä samaa kuin Suomessa kolme vuotta sitten. Ollaan varmoja, että ”Serranon valokuvat eivät ole taidetta” tai kiitetään alhaisen taiteen tuhoajia.

Fundamentalistinen oikean taiteen inkvisitio-puolue, liittykää siis täkäläisiin uskonsotureihin. Täällä riittää kyseenalaistamatonta ja kuuliaista seurakuntaa marssimaan, jotta saasta saadaan maailmasta pois. Taiteessa, yksin taiteessa, piilee pahuus ja vääryys. Vääryys lakkaa kokonaan olemasta, jos taide saadaan päiviltä.

Avignonin tuhottu Piss Christ

Mainokset

%d bloggers like this: