erään kadonneen kirkon tapaus [[ neitsythuorakirkko ]]Nettisensuurin uusi aalto

Nettisensuuria yritettiin menneellä viikolla laajentaa myös kirjallisiin ja taiteellisiin blogeihin. Eli juuri tähän varovaisensävyiseen ja rauhaisaan kirkkomaahan.

Vielä viikko sitten Juulia Jyränki lähetti sähköpostiini raivoisan aggressiivisen viestin, jossa vaati blogiani suljettavaksi rikosilmoituksen uhalla.

Jyränki oli niin jyrkkä kannassaan virka-avun tarpeesta kirjallisten ja taiteellisten blogien valvontaan, sekä kirkkomaan ja puolikuolleen ruhoni paikalta poistamiseksi, että varovasti kurkistelin budoaarin verhojen lomasta, milloin poliisisaattue kaartaa Sacré-Cœurin sivuitse majani ovelle.

Jyrängin mielestä blogeissa ei saisi käsitellä niin yksityistä asiaa kuin painettua sanaa, sitä mitä maailman kirjat kertovat.

Luen Jyrängin esittämäksi ohjelmaksi seuraavaa: Oikeusjärjestelmä on olemassa, jotta se estäisi Juulia Jyrängin tuotannon altistamisen kritiikin tai käsittelyn kohteeksi. Jyrängin sensuurivaadetta voisi kuvailla, varovaisesti sanoen, ‘värittyneeksi’, saattaisipa joku kutsua sitä häikäilemättömäksikin.

Ainakin toispuoleinen Jyrängin sensuuriohjelma on, koska hän ei puolestaan vaadi itseltään samaa kuin muilta. Onhan Jyränki itse juuri julkaissut kolmisensataa sivua, jossa nimihenkilöä puidaan hyvinkin henkilöönkäyvän vihjailevasti.

Jyränki kääntyi vaatimuksineen myös Kuvaston puoleen ja edellytti, että netistä poistetaan kaikki sellainen tieto, jonka hakukoneet hänen nimeensä liittävät, jos se ei ole hänen mieleistään. Jyränki vaati, että hänen nimeään ei saa mainita silloinkaan, kun käsitellään hänen kirjoittamaansa kirjaa.

En tiedä, onko Jyrängin ehdotus internetistä poistettavasta kirjallisen kulttuurin käsittelystä jo johtanut jossain päin maailmaa tuloksiin. Ehdotus on mitä koomisin, joten toivon sille huomattavaa julkisuutta.

Ehkäpä Jyränki voisi osoittaa ehdotuksensa jollekin sanallisen alan ammattijärjestölle, sillä moni muukin varmasti toivoo suodatinta, joka poistaa ja sensuroi ikävän itseä koskevan kritiikin ja jättää jäljelle kehut. Toki, kuten kaikki ymmärrämme, Jyrängin ehdotus toteutuessaan mullistaisi kulttuurin ja sananvapauden käsitteet sekä netin toimintaperiaatteet, eikä vain edellyttäisi Despotian Itsevaltaisen Kunnan perustamista johtohenkilöidensä napojen liepeille.

Nyt Jyränki on kuitenkin tehnyt äkkikäännöksen ja vaade blogien sensuuriohjelmasta on vaihtunut oman blogin perustamiseksi.

Nopea kelkankäännös! Enää aiheena eivät ole sensuurivaatimukset blogeja kohtaan, kuinka ollakaan. Johdonmukaisuuden ja uskottavuuden nimissä sensuurivaadetta olisi kannattanut jatkaa edes pari viikkoa.

Nyt Jyränki ehdottaa uusia tuulia toiselta suunnalta. Hän vaatii tekijänoikeuksien lakkauttamista kuvataiteilijoilta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan: mitä seuraavalla viikolla?

Mainokset

%d bloggers like this: