erään kadonneen kirkon tapaus [[ neitsythuorakirkko ]]Tekijänoikeuksien sivuuttamisen taide

Kustannusalalla menee huonosti. Kirjoja yritetään myydä kyseenalaisin keinoin.

Ei ole ehkä uutta, että kustantajat pyrkivät kiertämään kuviin liittyviä tekijänoikeuksia ja Kuvasto-maksuja.

Uutta on kuitenkin se, miten mielikuvituksekkaan röyhkeitä keinoja voidaan käyttää kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksien sivuuttamiseen ja polkemiseen.

Uusin uutuus on tältä päivältä. Kustannusyhtiö Like keksi painaa kirjaan hyökkääväksi eleeksi taiteilijaa kohtaan sen, että siltä yksinkertaisesti puuttuu kuvien julkaisusopimus.

Kun kuvien julkaisusopimusta ei ole, eikä sitä haluta tehdä, miten toimia? Kustannusosakeyhtiö Like antaa ohjeet, teoksena Juulia Jyrängin ja Harri Kalhan Tapaus Neitsythuorakirkko.

1) Pyydä kuvia lainaksi kirjoitustyötä ja kuvien tutkimista varten. Älä kerro, että kirja on jo kirjoitettu ja että kuvia tarvitaan vain julkaistavaksi.

2) Älä vahingossakaan pyri tekemään kuvien julkaisemisesta sopimusta.

3) Jos kuvia katsottavaksi luovuttanut taiteilija kysyy kuvien kohtalosta, kerro, että kuvia ei ole tulossa.

4) Kerro, että kuvia ei julkaista, mutta julkaise silti. Pane osan kuvista ylle musta palkki ja herjaa kuvaoikeuksien haltijaa.

Tämä tarina on tosi, naurettavan tosi.

 

 

– – tämä kirjoitus on syntynyt Liken kirjan Tapaus Neitsythuorakirkko sivujen 184-186 lähiluvusta ja arvionnista. Kyseisillä sivuilla kirja esittää mustia palkkeja ja alla oletettavasti olleisiin kuviin liittyvän tekstin, jonka sisältöä tässä kirjoituksessa arvostelen. Tekstini pohdiskelee sitä, miksi kirjassa on päädytty julkistamaan henkilööni viitaten mainitunlaista aineistoa, jonka paikkansapitävyydestä esitän eriävän arvion. Kirjoituksellani en halua loukata ketään, en edes heitä, jotka mahdollisesti ovat pyrkineet tekstillään ja teollaan loukkaamaan minua ja oikeuksiani – – – terveisin kuoliaaksi kivitetty – – –

Mainokset

%d bloggers like this: